“Jugićem” iz Bečeja preko 14 zemalja do Mongolije

586

Nevjerovatan put od čak 20.000 kilometara u preko 14 zemalja istočne Evrope i Azije, dva nerazdvojna prijatelja planiraju da pređu za samo 60 dana.

Inspirisani ekspedicijom od prije 40 godina kada se grupa hrabrih avanturista iz Kragujevca zastavinim “ kecom” uputila ka Kilimandžaru, mladi Bečejci Ninoslav i Đorđe pripremaju se za sličnu avanturu, ali ovaj put “jugićem” starim 28 godina.

Nevjerovatan put od čak 20.000 kilometara u preko 14 zemalja istočne Evrope i Azije, dva nerazdvojna prijatelja planiraju da pređu za samo 60 dana, jedino čemu se nadaju jeste da ih granični prelazi i višečasovna zadržavanja neće omesti u njihovom poduhvatu.

Ninoslav Trajković (23) i Đorđe Ilčešin (23) studenti Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, na avanturistički poduhvat odlučili su se iz krajnje humanitarnih razloga:

” Prije svega smo avanturisti željni novih saznanja o narodima i kulturi koju ne poznajemo dovoljno, ali smo i veliki ljubitelji životinja. Ideja je krenula spontano tokom volontiranja u Prihvatilištu za napuštene životinje u Bečeju gdje sam svakodnevno gledao životinje ostavljene na milost i nemilost ulice.

” Cilj “Mongo relija” je da pomognemo prihvatilištu i promovišemo humanitarni rad mladih ljudi”,  kaže Ninoslav za Telegraf.

Ekspedicija možda i ne bi zadobila toliku pažnju javnosti da se ova dva prijatelja nisu odlučila da na dalek put krenu “jugićem” koji je stariji od njih.

” Jugo je iz 1989.godine, jeste stariji je i od nas, ali savršeno radi. Prošao je tehničku kontrolu koju je obavio naš prijatelj automehaničar čiju podršku imamo i koji nam je garantovao da je “jugić “ u stanju da pređe put od 20.000 kilometara”, pričaju nam Ninoslav i Đorđe.

Humanitarnu akciju podržala je i lokalna samouprava u Novom Bečeju koja je donirala oko 1.500 evra za ovaj avanturistički put, ali i brojni pojedinci koji su ponosni na mlade Bečejce koji će dio novca pokloniti bečejskom Prihvatilištu za pse, dok će sa ostatkom sredstava krenuti na dalek put ka istočnoj Evropi i Aziji.

Predsjednik opštine Bečej, Dragan Tošić ocjenio je da je poduhvat mladih prava prilika da se promoviše  opština.

Put od nevjerovatnih 20.000 kilometara “jugićem” počinje upravo iz Bečeja 20.aprila, a nastavlja se preko nekoliko zemalja pa sve do krajnjeg cilja.

” Iz rodnog Bečeja idemo ka Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Belorusiji, Rusiji i dolazimo do Mongolije. Što se tiče samog puta krećemo od asfalta, kamena pa onda stižemo i do zemljanog puta.” Zahvaljujemo prije svega našoj porodici, prijateljima, ali mnogim drugim pojedincima koji nam svakodnevno pružaju podršku. Mirku Alviroviću iz emisje “SAT” koja nam je dala podršku od početka kreiranja ideje. Želimo da upoznamo kulturu drugih naroda, ali i da predstavimo Srbiju u najlepšem mogućem svjetlu”,  kažu  Bečejci.

Njihova grupa na Fejsbuku pod nazivom Adventure team “Yes we Khan. Genghis Khan” naišla je na podršku hiljade ljudi koji podržavaju srpske ambasadore na putu ka Istočnoj Evropi i Aziji.

Impresije sa putovanja Đorđe i Ninoslav će svakodnevno pisati i putem društvenih mreža objavljivati.

” Preko društvenih mreža uspjeli smo da kontaktiramo ljude iz raznih zemalja koji će nam pomoći tokom putovanja, riječ je o lokalnim stanovnicima kod kojih ćemo prespavati, odmoriti se a onda nastaviti putovanje”,  dodaje Đorđe.

Ruta kojom se ovi mladi avantursti vraćaju je : Mongolija, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbejdžan, Gruzija, Turska, Bugarska, Rumunija i Srbija.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!