Isplata dijela duga prosvjetarima počinje ovog mjeseca

297

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da bi isplata dijela zaostalih dugovanja prosvjetnim radnicima trebalo da počne ovog mjeseca, nakon izmirenja martovske plate.

Malešević je najavio da će prvo biti regulisani dugovi iz 2011, 2012, 2013. i 2014. godine u tri rate, poslije čega bi trebalo da u 15 rata budu isplaćivana ostala potraživanja prosvjetara u dogovoru sa sindikatom.

“Ukupan dug je oko 7,2 miliona KM i bio bih najsretniji da do kraja mandata isplatimo sve”, izjavio je Malešević.

On je za “Glas Srpske” rekao da nema ništa lično protiv incijative za uvođenje vjeronauke u srednje škole, ali da prije toga treba sprovesti analizu u zakonskom smislu.

“Kada sve zaokružimo vidjećemo da li ćemo uvesti vjeronauku od sljedeće školske godine ili od septembra 2018. godine”, istakao je Malešević.

Govoreći o predstojećem upisu u srednje škole, Malešević je naveo da za zanatskim zanimanjima sigurno postoji potreba na tržištu rada, te da bez ovih zanimanja nema razvoja privrede i napretka.

On je rekao da u tom smislu treba raditi na “spajanju učenika i privrednika”, i kao pozitivan primjer naveo Kotor Varoš, gdje je na zahtjev privrednika izmijenjen plan upisa.

Malešević je napomenuo da će univerziteti, osim sa privrednicima, morati više da kontaktiraju i sa srednjoškolcima.

“Univerziteti su trebali da do 31. januara dostave planove upisa, ali to još nisu uradili, jer su sve usaglašavali, a računali su i na novi zakon o visokom obrazovanju. Krajnje je vrijeme da nam dostave svoj prijedlog upisne politike, koji ćemo pripremati za Vladu. Vidjećemo da li će Vlada precrtati ono što ne smatra potrebama Srpske”, rekao je Malešević.

On je dodao da ne može reći da svi privatni fakulteti rade nekvalitetno, ali da su doprinijeli tome da je malo niža ljestvica kada je riječ o zahtjevima prema studentima.

“To je onda doprinijelo da se ljestvica sroza i na javnim univerzitetima”, ocijenio je Malešević.

On se nada da će elaborat za reorganizaciju Republičkog pedagoškog zavoda i Centra za obrazovanje odraslih biti urađen do jeseni.

Malešević je najavio da će se eksperimentalno sa velikom maturom početi ove godine, te da će ta iskustva biti korišćena za pravljenje državne mature.

“Prvo za gimnazije, a kasnije za učenike tehničkih škola s ciljem da se taj uspjeh na maturi vrednuje i za upis na fakultet. Sljedeće godine planiramo da u osnovnim školama izvedemo eksperimentalo testiranje i poslije toga odredimo godinu kada će mala matura biti u potpunoj primjeni u osnovnim školama”, naveo je Malešević, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!