Cvijanović: Crnatkovo pismo motivisano željom za političkim obračunom

616

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović odgovorila je ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku povodom njegovog pisma o Predstavništvu Srpske u Izraelu.

 

Odgovor prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Zahvaljujem na pismu koji ste mi uputili. Sa žaljenjem mogu konstatovati da je ono, uostalom, kao i većina Vaših postupaka i izjava, motivisano željom za političkim obračunom, nažalost, sa institucijama Republike Srpske, a ne željom da, eventualno, pomognete u rješavanju nekog problema, ukoliko, na primjer, on postoji.

Da je u pitanju problem čijem rješavanju Vi želite doprinijeti, Vi biste se, umjesto dopisivanja putem medija, obratili Vladi Republike Srpske, nastojeći da joj pomognete, umjesto što ste pokušali ostvariti jeftine političke poene.

Ali, svima je već poznato da Vi, kao i vaše koalicione kolege iz Republike Srpske, koji vrše vlast na nivou BiH, u širokom luku zaobilazite institucije Srpske, i sve svodite na lično-politički rat. Iskustvo mi govori, a što pokazuju i ankete među građanima, da se to nimalo ne sviđa upravo građanima Republike Srpske.

Vaša navodna briga za ugled institucija Republike Srpske na međunarodnom planu je ravna političkom pamfletu, jer ste, sa istom navodnom brigom, ali i političkim žarom, kao i u slučaju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, nastojali na sve moguće načine da “pojasnite“ da poziv na osnovu kojeg sam prisustvovala inauguraciji američkog predjednika g. Donalda Trampa – nije zvanični poziv. Čak ste to provjeravali i u ambasadi SAD u Sarajevu, vjerovatno nesrećni što ga niste Vi dobili.

Nažalost, moram Vas razočarati – taj poziv je bio formalan, i tipičan za takve prilike, odnosno upućen od strane Zajedničkog odbora Kongresa za inauguralne ceremonije. Želim da vjerujem da Vi, kao ministar inostranih poslova jedne zemlje, pa makar i ovakve obezglavljene kakva je BiH, niste imali namjeru da omalovažavanjem tog poziva, samo zato što je on bio upućen predsjedniku Republike ili meni, a ne Vama, omalovažite i taj uvaženi Odbor, odnosno instituciju Sjedinjenih Američkih Država, iz koje je poslan.

Ali, dozvolite da se vratim Predstavništvu Republike Srpske u Izraelu. Ono, kao što je i slučaj sa svim predstavništvima Srpske u inostranstvu, nema diplomatski status, i nije vezano ni za Ministrastvo inostranih poslova BiH, niti je vezano za ministarstva inostranih poslova zemlje domaćina. Njihov oblik, i sama registracija, zavise od propisa zemlje u kojoj su osnovana, tako da se i praksa razlikuje od zemlje do zemlje. Vjerujem da Vam je poznato da svako od tih predstavništava podliježe dvostrukoj kontroli – i od strane organa Republike Srpske, kao i nadležnih organa zemlje u kojoj funkcionišu. Nismo dobili niti jednu pritužbu od takvih organa u pogledu bilo kojeg predstavništva, a ukoliko se to desi, ili se utvrdi bilo kakava nezakonitost, osobe koje su na njihovom čelu, podlijegaće adekvatnoj sankciji.

U slučaju Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, ukoliko postoje bilo kakve manjkavosti oko njegove registracije, one će biti otklonjene. Ono je sada registrovano u formi kakvu je imalo i u vrijeme dok ste Vi bili na vlasti u Republici Srpskoj, jer je i tada postojalo i bilo vezano za Vladu u kojoj su sjedili predstavnici i Vaše političke partije.

Ukoliko je taj status problematičan, ono će, svakako, biti preregistrovano, ali, dozvolite, o tome da li je neko provodio, kako kažete “kriminalne aktivnosti na teritoriji Izraela“, nije nešto što utvrđujete Vi, kao što to ne mogu da radim ni ja. Doduše, Vi, za razliku od mene, ispoljavate ambiciju da glumite istražne i pravosudne organe i “zadajete im dnevni red“, čak i da javno izražavate nezadovoljstvo ukoliko nisu realizovali Vaše političke ambicije.

Osim toga, Vlada Republike Srpske nikada nije g. A. Livnea tretirala kao izraelskog diplomatu, jer to naprosto nije ni moguće – on je već dvije decenije predstavnik Republike Srpske u Izraelu, a ne predstavnik Izraela u Republici Srpskoj. Imali smo priliku da se sretnemo sa brojnim predstavnicima prijateljske Države Izrael od lokalnog, do vladinog i predsjedničkog nivoa, kako u Republici Srpskoj, tako i u Izrealu. Primjećujem da se sa nekima od njih i Vi srećete, iako ih je Vaša koaliciona politika ranije poprilično omalovažavala, nastojeći da problematizuje njihov odnos sa institucijama Republike Srpske.

Vi se, u svojoj političkoj osvetoljubivosti, bavite čak i time s kim se slikao gradonačelnik Banjaluke, i Vama je sve to “afera ili skandal“. Djelujete kao razmaženo dijete koje ne može da podnese čak ni to da se bilo ko iz Republike Srpske slika sa bilo kojim stranim predstavnikom, misleći, valjda, da je to Vaše isključivo pravo. U toj patetičnoj djetinjariji, Vama je svaka slika na kojoj niste Vi tek “iznuđeni selfi“, a ona na kojoj jeste – neko “zagarantovano“ pravo.

Vi nastojite da se takmičite sa institucijama Republike Srpske, umjesto da s njima sarađujete i zajedno s njima rješavate probleme koji su važni za njene građane.

I konačno, gospodine ministre, Vama je poznato, baš kao i drugima, šta je pozadina ove priče o Predstavništvu u Izraelu. Nadam se da ćete prestati da remetite odnose koje želimo da imamo sa prijateljskim narodom i prijateljskom državom Izrael. Podjsećam Vas da smo mi svoj odnos pokazali u praktičnom smislu onda kad je to Izraelu bilo izuzetno važno.

I na kraju, dozvolite da Vam ukažem da Vi niste u poziciji, ni po Ustavu, ni po zakonu, da govorite Vladi Republike Srpske šta je potrebno da radi. U tom smislu, mislim da je zadnji paragraf Vašeg pisma posebno bezobrazan, posebno znajući da Vi niste u stanju da obezbijedite da Vaše naloge ispoštuju ni ambasadori u okviru diplomatsko-konzularne mreže BiH u svijetu, za koju ste zaduženi. Moram reći da ja nisam nimalo srećna zbog toga, naprotiv.

Što se tiče predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, koja Vi, nažalost, smatrate konkurencijom, bilo bi mnogo korisnije za sve nas da ste nam, na osnovu iskustva kojeg ste stekli vršeći dužnost ministra inostranih poslova, ali i kao ozbiljan političar iz Republike Srpske, pomogli da u svakom smislu unaprijedimo njihov rad, umjesto što vodite medijske ratove.

Što se tiče njihovog rada, Vlada Republike Srpske ostaje opredijeljena da ih jača, ali isto tako i da traži adekvatnu sankciju za svakog ko se ogriješi o institucionalno povjerenje koje je ukazano osobama koje ih vode ili u njima rade.

S poštovanjem,
PREDSЈEDNICA VLADE REPUBLIKE SRPSKE
Željka Cvijanović

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!