13 najčistijih, najjeftinijih i najbezbjednijih zemalja svijeta

330

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, koji se objavljuje na svake dve godine, pokazao je da zemlje Evrope prednjače na listi zemalja sa najjačim turističkim sektorom.

 

Istraživanje je obuhvatilo 136 zemalja svijeta, a rangiranje vršeno na osnovu procjene bezbjednosti turista, prirodnih resursa, pouzdanosti infrastruktura, higijenskih uslova i cijena.

Svakoj zemlji dodijeljeno je između 1 i 7 bodova, pri čemu ‘sedmica’ predstavlja najvišu ocjenu.

Lista trinaest zemalja sa najboljim uslovima za turiste izgleda ovako:

13. Singapur — 4.85. U gradu koji godišnje posjeti više od 15 miliona turista, bar 200.000 posjetilaca potraži ljekarsku pomoć.

12. Austrija — 4.86. Sa doprinosom od 9 odsto BDP, međunarodni turizam jedna je od najvažnijih privrednih grana ove zemlje. Samo Beč godišnje privuče oko 4 miliona turista.

11. Hongkong — 4.86. Samo u 2014. godini, turisti su Hongkongu donijeli 35 milijardi evra.

10. Švajcarska — 4.94. Turizam, koji se ovde pretežno zasniva na rekreativnim aktivnostima poput skijanja i planinarenja, vrlo je važan za švajcarsku ekonomiju.

9. Kanada — 4.97. Mnogi turisti obožavaju Kanadu zbog njenih predivnih pejzaža, raznolike klime i kulture. Većina se sa aerodroma sjati u njena tri najveća grada – Toronto, Montreal i Vankuver.

8. Italija — 4.99. Sa više od 50 miliona turista godišnje, Italija je peta najposjećenija zemlja na svijetu, a njena kasa svake godine postaje bogatija za oko 175 milijardi evra. Turisti posjećuju Italiju zbog njene umjetnosti, kuhinje, istorije i culture, ali i pitoresknih obala i plaza.

7. Australija — 5.10. Turisti najradije odlaze u Australiju zbog blage klime, velikog broja prirodnih rezervata i živih, užurbanih gradova. Veliki koralni greben, Ostrvo kengura, gradovi Melburn i Pert neke su od najposjećenijih destinacija.

6. SAD— 5.12. SAD posle Francuske privlače najveći broj turista u svijetu. Turisti najradije posjećuju prirodne dragulje Veliki kanjon i Jelouston, a neki od omiljenih gradova su Čikago, Njujork i San Francisko.

5. Velika Britanija— 5.20. Prihodi od turizma čine 9 odsto BDP-a ove zemlje, a skoro 10 odsto svih poslova zastupljeni su upravo u ovoj privrednoj grani. Prestonica Engleske – London, najposjećeniji je grad u svijetu.

4. Japan — 5.26. Popularnost ove destinacije među turistima neprestano raste, pa je tako 2016. godine Japan posjetilo 24 miliona stranih turista. Samo u Japanu nalazi se 20 kulturnih dobara sa Uneskove liste svjetske baštine.

3. Njemačka — 5.28. Njemačka je sedma najposjećenija zemlja na svijetu, a njena prestonica – Berlin, treći najposjećeniji grad na svijetu. Tri najpopularnije turističke destinacije u ovoj zemlji su zamkovi Hajdelberg i Nojšvanštajn, kao i Bundestag u Berlinu.

2. Francuska — 5.32. Ova zapadnoevropska zemlja poznata je kao globalni centar umjetnosti, nauke i filozofije, pa stoga ne čudi što godišnje privuče više turista od bilo koje druge zemlje na svijetu.

1. Španija — 5.43. Zbog svojih predivnih obala, zanimljive arhitekture, bogate kulture i istorije, ova zemlja jedna je najomiljenijih turističkih destinacija svijeta. (B92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!