Rižina voda za savršenu kosu

324
U kineskom selu Huangluo žive žene iz plemena Yao koje imaju najdužu i najbolju kosu na svijetu – dugu, jaku, zdravu i bez ijedne sijede vlasi. One svoju kosu šišaju samo jednom u životu, u 16. godini prije nego počnu tražiti supruga.Koja je tajna te predivne kose, bez ijedne sijede sve do sedamdesetih i čak osamdesetih?

Globalno tržište šampona je procijenjeno da “vrti” oko 25 milijardi dolara godišnje!

Žene se žale na prerano “izlaženje” sijedih, na loš kvalitet kose ili oštećenja uzrokovana proizvodima punim hemije ili termičkim pomagalima za stilizovanje kose, koji su vlasi učinili suvim, beživotnim i sklonim pucanju i opadanju.

Ako ste i vi jedna od njih, ne bi bilo loše da poslušate savjet žena kojima je kosa i u osamdesetim godinama sjajna, bujna i bez ijedne sijede dlake.

Naime, one svoju kosu peru – fermentiranom vodom koja ostane nakon kuvanja riže!

Tajna je u antioksidansima koja zrna riže otpuštaju tokom kuvanja, a koja nevjerovatno hrane vlasi kose. Studije su pokazale da rižina voda sadrži i minerale i vitamin E, ali i da ima svojstva koja kosu čine elastičnom i sprečavaju oštećenja.

Takođe, ukoliko vam je kosa već oštećena, i tu može pomoći rižina voda, jer sadrži inozitol, karbohidrat koji oporavlja vlasi. Aminokiseline koje se takođe mogu naći u rižinoj vodi mogu ojačati korijen kose, što pomaže kod opadanja i veće gustoće, a nježna mekoća koja ostaje u kosi nakon ispiranja rižinom vodom čini je sjajnom do sljedećeg pranja.

RECEPT

Skuvajte integralnu rižu u nešto više vode nego inače, ocijedite i vodu preostalu od kuvanja ostavite na sobnoj temperaturi oko 24-48 sati. Ona će fermentirati i dobiti kiselkasti ukus. Onda je možete iskoristiti za pranje ili staviti u frižider za sljedeća pranja. Ako želite malo mirisa, možete dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Ova tečnost se stavlja na vlažnu kosu, masira u vlasište oko pet minuta, te ispere vodom. Ne treba šampon, ni maska. Poželjno je kosu potom osušiti na vazduhu. Rižina voda je izvrsna i kao losion za lice i tijelo, te sredstvo za uklanjanje šminke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!