Kuća koja se rotira i klati

775

Održavati ravnotežu sa ukućanima nekad može predstavljati pravi izazov, a to su doslovno i na veoma kreativan način prikazali umjetnici Aleks Ševder i Vard Šeli svojim performansom u kući koja se okreće i naginje pri svakom njihovom pokretu.

Nazvana “ReActor”, jedinstvena nastanjiva skulptura postavljena je na stubu visokom 4,5 metra i okreće se cijelih 360 stepeni. Umjetnički dvojac živio je u kući pet dana tokom prošlog mjeseca, a njihov performans mogla je da posmatra publika na Arhitektonskom polju 01 u internacionalnom kulturnom centru OMI u državi Njujork, gdje je instalacija postavljena.

Kuća se pokrene na najmanje kretanje ukućana, promjenu spoljašnjih sila ili unutrašnjih uslova – naginje se i okreće dok ona sama, a i njeni ukućani ne pronađu novi centar ravnoteže. Performans na taj način prikazuje zanimljivu paralelu između kuće i ukućana.

“Kada se mi krećemo unutar ReActora, centar ravnoteže se pomeri i kuća se pokrene da pronađe novu tačku balansa. Spolja, Reactor pomalo djeluje kao jedro i na najmanji dašak vetra počinje da se rotira”, rekao je Šeli.

Oba umjetnika su izjavila da je kretanje kuće izuzetno umirujuće i da im se dopalo kako je to kretanje uticalo na njihov međusoban odnos.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!